jqk bet

Ramai rasa selamat setiap bulan cuma bayar amaun minimum kad kredit, ‘banker’ tampil kongsi pengalaman

Ramai yang cenderung menggunakan kad kredit kerana ia mempunyai banyak kelebihan. -Gambar hiasan

KAD kredit merupakan instrumen pembayaran yang digunakan secara meluas oleh kebanyakan individu di seluru♍h dunia.

Terdapat banyak kelebihan menggunakan kad kredit, antaranya tidak perlu membawa wang tunai yang banyak, transaksi lebih selamat, memudahkan pembelian secara dalam talian, lebih banyak ganjaran dan dapat mengesan rekod perbelanjaan.
Bagaimanapun, sesetengah pengguna kad kredit mempunyai tabiat buruk yang boleh mengundang impak serius kepada status kewangan. Salah satu tabiat buruk pengguna kad kredit adalah melakukan pembayaran mininum setiap bulan.

ARTIKEL BERKAITAN: Berbaloikah ada kad k♔redit tapi tak guna? Hati-hati anda tetap perlu 🎀bayar 2 perkara ini

Namun tahukah anda, tabiat tersebut membuatkan anda dikenakan caj faedah dan masa yang lebih lama akan diambil untuk menyelesaikan hutang tertunggak ini. Seorang kakitangan bank yang dikenali sebagai berkongsi mengenai impak di sebalik tabiat buruk ini di laman TikTok.

Close up unhappy frustrated Asian woman holding white empty mock up plastic card and phone, touching head, crying, having problem with credit card, loss money, internet fraud and scam concept

Penyalahgunaan kad kredit akan memberi impak negatif sehingga melibatkan hutang dalam jumlah yang besar. -Gambar hiasan

"Minimum payment ni, bank bagi peluang kepada anda di mana andai kata anda tak mampu nak selesaikan hutang, bank bagi choice... yang mana anda boleh buat minimum payment.

"Jadi bank tengok anda ni masih ada kemampuan untuk bayar kad kredit.

"Minimum payment ni akan refleks kepada CCRIS. Ada seorang pakcik saya jumpa, dia kata dia bulan-bulan bayar minimum payment je, tak ada masalah pun. Memang, tapi masalahnya pa🔯da masa depan," terangnya.

Berikut adalah dua sebab mengapa anda perlu mengelak membuat pembayaran minimum:

1) Tempoh bayaran menjadi lebih panjang

Lihat contoh pengiraan di bawah untuk memahami dengan lebih jelas

bank 1

Contoh pengiraan bagi senario jumlah baki hutang yang berbeza. -Foto BNM

2) Jumlah hutang kad kredit makin bertambah

Lihat contoh pengiraan di bawah untuk memahami dengan lebih jelas

bank 2

Contoh pengiraan bagi jumlah faedah yang perlu dibayar bagi dua senario berbeza. -Foto BNM

Secara tidak sedar, anda sebenarnya aktif mengumpul hutang yang akan dikenakan faedah dan caj lewat. Sedikit demi sedikit, kumpulan hutang ini boleh melambung tinggi dalam masa yang singkat sehingga membuatkan anda terbeban dengan hutang yang terlalu besar untuk ditangani. Oleh itu, praktis terbaik adalah untuk membayar terus segala baki setiap bulan supaya tiada yang tertunggak untuk dikenakan faedah tambahan.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di dan

Artikel Lain

Dengan mengambil bahagian dalam kaji selidik ini, ia bermakna anda bersetuju dengan terma dan syarat yang ditetapkan.

{jqk bet}|{jqk bet}|{jqk bet}|{jqk bet}|{jqk bet}|{jqk bet}|{jqk bet}|{slot asia bet}|{jqk bet}|